Recent Posts

Sunday, August 14, 2011

Ringankan Blog


Hari ni aku nak kongsi satu 'tool' dengan korang semua. Aku tahu pasal 'tool' ni semasa aku 'blogwalking' kat maribinablog yang ditulis oleh Nescafe ais. Kat sini banyak info-info yang menarik yang boleh membantu aku macam mana nak buat blog yang baik.

Terdapat tiga perkara penting dalam menilai bebanan blog iaitu dari segi size, load time dan average speed per KB. Saiz blog yang optimum sesebuah blog adalah berada di bawah paras 100 KB manakala bagi load time dan average speed bergantung kepada kelajuan internet. Bagi menentukan saiz sesebuah blog, tool speed test boleh digunakan.

0 comments:

Post a Comment