Recent Posts

Sunday, March 27, 2011

10 Perkara Mematikan Hati

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, Maha Penyayang.

Ketika Ibrahim bin Ad’ham (seorang ahli tasawuf) berada di pasarBasrah, telah dikerumuni beliau oleh orang ramai, di antaranya ada yangbertanya: “Ya Aba Ishak! Gelaran bagi Ibrahim bin Ad’ham mengapakah kamimemohonkan doa kepada Allah, tetapi tidak dikabulkan doa kami?”Ibrahim bin Ad’ham menjawab: “Kerana hati kamu telah mati disebabkansepuluh perkara:

  1. Kamu mengenal Allah, tapi kamu tidak menunaikan hak-hakNya.
  2. Kamu mengaku bahawa kamu cinta kepada Rasulullah saw, tetapi kamu tinggalkan sunnahnya.
  3. Kamu telah membaca Al-Quran, tetapi kamu tidak beramal menurut Al-Quran.
  4. Kamu telah makan nikmat-nikmat Allah, tetapi kamu tidak tunaikan syukurnya.
  5. Kamu telah berkata bahawa syaitan itu musuh kamu, tetapi kamu tidak menentangnya.
  6. Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar adanya, tetapi kamu tidak beramal untuknya.
  7. Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar adanya, tetapi kamu tidak lari daripadanya.
  8. Kamu telah berkata bahawa mati itu benar adanya, tetapi kamu tidak bersedia baginya.
  9. Kamu bangun dari tidur lalu ceritakan keaiban manusia, tetapi kamu lupa keaiban kamu sendiri.
  10. Kamu mngubur mayat-mayat saudara-saudara kamu, tetapi kamu tidak jadikan pelajaran bagi mereka.

Sunday, March 20, 2011

Cancer Update

*****Cancer Update from Johns Hopkins University*****


This information is being circulated at Walter Reed Army Medical Center as well. Please circulate to all you know; Cancer update Johns Hopkins - Cancer News from Johns Hopkins.



No plastic containers in micro



No water bottles in freezer

No plastic wrap in microwave

A dioxin ! chemical causes cancer, especially breast cancer. This is dioxin structure:

Dioxins are highly poisonous to the cells of our bodies. Don't freeze your plastic bottles with water in them as this releases dioxins from the plastic. Recently, Edward Fujimoto, Wellness Program Manager at Castle Hospital , was on a TV program to explain this health hazard. He talked about dioxins and how bad they are for us.He said that we should not be heating our food in the microwave using plastic containers. This especially applies to foods that contain fat.

He said that the combination of fat, high heat, and plastics releases dioxin into the food and ultimately into the cells of the body. Instead, he recommends using glass, such as Corning Ware, Pyrex or ceramic containers for heating food. You get the same results, only without the dioxin. So such things as TV dinners, instant ramen and soups, etc., should be removed from the container and heated in something else.Paper isn't bad but you don't know what is in the paper. It's just safer to use tempered glass, Corning Ware, etc. He reminded us that a while ago some of the fast food restaurants moved away from the foam containers to paper. The dioxin problem is one of the reasons.

Also, he pointed out that plastic wrap, such as Saran, is just as dangerous when placed over foods to be cooked in the microwave. As the food is nuked, the high heat causes poisonous toxins to actually melt out of the plastic wrap and drip into the food.Cover food with a paper towel instead.

Sunday, March 13, 2011

Tahukah Anda?


  1. ... bahawa telinga memainkan peranan yang penting di dalam memastikan keseimbangan dan kedudukan tubuh?
  2. ... bahawa kesemua antena, meter pH dan Diod pemancar cahaya merupakan sejenis transmitter?
  3. ... bahawa dalam perlawan bola sepak penjaga gol wajib berada dipadang sepanjang masa suatu perlawanan berlangsung?
  4. ... bahawa dalam siri harry potter, Hogsmeada merupakan satu-satunya perkampungan di england yang kesemuan penduduknya merupakan ahli sihir?
  5. ... bahawa kesemua manusia di dalam dunia ini tidak mampu untuk menyentuh telingannya dengan menggunakan siku?
  6. ... bahawa walkman wujud adalah di sebabkan pengerusi SONY ingin mendengar lagu di atas kapal terbang?
  7. ... bahawa lebih 90% dari peserta skim piramid tidak pernah mendapat balik pelaburan awal mereka?
  8. ... bahawa lebih dari 90% pembaca article ini cuba untuk menyentuh telinga mereka dengan menggunakan siku?

Tips Jimat Minyak



Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas selayang.... Masa2 tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 2.07 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen... Mula2 mmg aku tak percaya... tapi......

  • Korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun...dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pamkorang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV sudah la...
  • Korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.
  • Kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer harga la
  • Korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi
  • Then korang tekan enter - 3x
  • Then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (1.98 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka
  • Pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi
  • Tekan butang clear - 2x
  • Then korang tekan berapa puluh korang nak isi
  • Tekan enter lepas dah masukkan nilai isian
Pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang'woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!'so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM 2.70 seliter... HaHaHa...