Recent Posts

Monday, January 2, 2012

Erti Tahun Baru

Assalamualaikum...

Hari ini merupakan hari ke tiga kita berada di tahun baru. Alhamdulillah di awal tahun ramai yang memasang azam tahun baru. Walau bagaimanapun, pernahkah kita duduk sejenak berfikir sejauh mana azam yang dipahatkan di hati selari dengan tujuan kita iaitu menuju Allah.

Tertarik saya untuk berkongsi kisah Rasulullah s.a.w dengan Abu Zar r.a:
Apabila ditanya oleh Rasulullah s.a.w kepada Abu Zar r.a apakah yang kamu paling sukai maka jawab Abu Zar r.a bahawa 3 perkara paling dicintainya. Pertama adalah lapar. Kedua adalah sakit. Dan yang ketiga adalah mati. SubhanAllah. Dan Abu Zar seperti kata Rasulullah adalah orang yang telah dijanjikan Allah s.w.t sebuah pintu khas untuknya disyurga. Atas sifatnya. Atas perjuangannya berjuang menentang segala bentuk rasuah, penyelewengan dan salahguna kuasa.

Abu Zar cinta lapar agar dia kenal erti bersyukur. Dia cinta sakit kerana ini membersihkan dosanya. Dia suka mati kerana dia dapat menemui Penciptanya. MasyaAllah.

Ya  Allah, ku mohon agar kehidupan ku hanya menjurus kepada Mu dan mudah-mudahan azam, cita-cita, niat dan cara hidup ku adalah kerana hanya untuk Mu. ~amin

0 comments:

Post a Comment